Fațade ventilate

Fatadele ventilate sunt parti constructive de cladire dintr-un material de placare fixat la o anumita distanta fata de perete prin intermediul unor structuri, de regula  metalice ( aluminiu, otel ). Aceste structuri trebuie sa asigure fixarea materialului de placare preluand  incarcari specifice generate de greutatea placajului si  forta vantului.

Totodata aceste structuri trebuie sa reziste la intemperii si sa functioneze in conditii de dilatare termica.
Materialele de placare sunt de o foarte mare diversitate prin compozitie, proprietati fizico-mecanice, proprietati chimice, alegerea  lor fiind atributul proiectantilor arhitecti. Furnizorul sistemelor de fixare a placarii  va elabora tehnologia de montaj pentru fiecare aplicatie raspunzand cerintelor proiectului de arhitectura.

Sistemele de fixare a placarii  pentru fatade ventilate se caracterizeaza prin:

  • adaptabilitate la materialele de placare de orice fel (piatra naturala si compozita, ceramica, materiale compozit tip bond, materiale compozit din hidroxid de aluminiu, metal in forma de placi plane si cutate sau casete, HPL, fibrociment si similar, lemn, sticla, placi din mase plastice, etc.);
  • adaptabilitate la stereotomiile diverse din proiectele de arhitectura;
  • greutate redusa facilitandu-se manipularile pe schele;
  • rapiditate la instalare datorata consolelor prevazute cu cleme de premontaj care permit pozarea provizorie a profilelor suport fara prinderi cu suruburi intr-o prima etapa;
  • rezistenta la coroziune, componentele sistemelor de fixare fiind din aluminiu si inox;
  • usurinta compensarii abaterilor de forma si pozitie ale cladirii;
  • asigurarea unei plaje mari a distantel de la perete la materialul de placare;
  • asigurarea spatiului de ventilatie necesar in limite largi functie de materialul de placare.

Izolatie termica – la caldura
Vara impiedica eficient acumularile de caldura in spatiul interior asigurand un climat placut si costuri reduse de climatizare.

Izolatie termica – la frig
Iarna micsoreaza pierderile de caldura din spatiul interior reducand costurile energetice de incalzire.

Protectie la umezeala
Fatada ventilata protejeaza peretii cladirii de umezeala, cea mai mare parte a apei de ploaie se scurge pe fatada iar apa intrata prin rosturi va fi eliminata prin efectul ventilatiei. Astfel peretii cladirii raman permanenti uscati evitandu-se degradarea lor datorata umezelii.